Hlava ČSLA Zbraně Technika Výstroj Výzbroj Služba Fórum Muzeum KVH ČSLA Spolubojovníci

Menu OČSLA Druhy vojsk Insignie Osobnosti Muzea Taktika Výcvik Kultura literatura Internet Film Film

DUKLA PRAHA

Začátky veslařského sportu v armádě jsou spojeny se vznikem Armádního tělocvičného klubu v roce 1948 a se jménem trenéra Vojtěcha Hvězdy. Veslaři se připravovali v Praze na Smíchově v loděnici Důstojnického klubu vodních sportů, v roce 1955 byla postavena nová loděnice, kterou užívali veslaři společně s kanoisty. V roce 1956 se armádní veslaři, již pod hlavičkou Ústředního domu armády, zúčastnili olympijských her v Melbourne. 

V Letech 1957 až 1962 slavilo družstvo veslařů (po přemístění do Terezína jako Dukla Terezín, později jako Dukla Litoměřice) své první velké úspěchy. Václav Kozák (společně s Pavlem Schmidtem) vybojoval na olympijských hrách 1960 v Římě pro armádní veslování první a hned zlatou medaili.

V roce 1962 se veslaři vrátili do Prahy do dřevěné loděnice na Císařské louce. Ústřední postavou této doby byl nestor našeho veslování Vojtěch Hvězda, pod jehož vedením se veslaři Dukly Praha stali na dlouhou dobu oporou celé československé mužské reprezentace. Počty sportovců se postupně zvyšovaly a dařilo se sestavit dlouhodobě úspěšné posádky. Před rokem 1980 k nim patřili ve dvojkách s kormidelníkem bratři Pavel a Oldřich Svojanovští, Karel Neffe st. a Karel Mejta, Josef Plamínek, Milan Škopek a Milan Doleček st., ve čtyřkách s kormidelníkem to byla posádka vedená Václavem Kozákem nebo dvojicí Otakar Mareček - Karel Neffe st.. Kromě Kozáka proslavila párové veslování párová čtyřka a dvojskif, v nichž se postupně vystřídali Jaroslav Hellebrand, Zdeněk Pecka, Václav Vochoska st., Miloslav Laholík, Filip Koudela, Vladek Lacina a další. 

Po zřízení Střediska vrcholového sportu mládeže v roce 1985 začalo velmi dobře pracovat družstvo mládeže, jehož příslušníci uspěli v mezinárodních závodech. Jako trenéři v něm působili Vladimír Burda, Zdeněk Pecka, Karel Neffe, Jaroslav Starosta, Pavel Ondráček a Bohumír Čížek. Později se někteří z nich, stejně jako řada jejich svěřenců, věnovali trénování seniorů. 

Po odchodu starší generace přišli v devadesátých letech noví, neméně úspěšní závodníci - Dušan Macháček, Michal Dalecký, Dušan Vičík, Michal Šubrt, Pavel Menšík, skifař Václav Chalupa - a po zavedení kategorií lehkých vah Petr Kováč, Tomáš Kacovský a Michal Vabroušek.

K osobnostem, které v Dukle působily nejdéle, patří kormidelníci Jiří Pták a Oldřich Hejdušek. Jiří Pták se účastnil šesti olympijských her a podílel se na úspěších posádek, které kormidloval, úspěšný byl i jako vedoucí starší trenér a organizační pracovník. 

Počty titulů mistra republiky, které závodníci Dukly vybojovali, se dnes blíží pěti stům. Náš nejslavnější závod osmiveslic  -pražské primátorky - vyhrála Dukla celkem jedenačtyřicetkrát, od roku 1980 nepřetržitě  čtyřiadvacetkrát za sebou, a to i přesto, že se soupeři snažili sestavit posádky z nejlepších veslařů z různých klubů, včetně zahraničních.

Trenérsky se o úspěchy a zisk medailí z mistrovství Evropy (do roku 1973), mistrovství světa (od roku 1962) a olympijských her podíleli Václav Kozák, Jaroslav Starosta, Filip Koudela, Petr Lakomý, Karel Neffe st., Zdeněk Pecka, Jiří Ulč a Bohumír Čížek.

V letech 1996 - 1997, kdy již byly prostory čtyřicet let staré loděnice nevyhovující, se armádní veslaři připravovali v pronajaté loděnici TJ Bohemians. V roce 2001 se vrátili na Smíchov, kde byla na základech staré loděnice dokončena výstavba nové, moderní loděnice, která poskytuje sportovcům zázemí umožňující kvalitní stravování, posilování, regeneraci, odpočinek a vhodné uložení lodí. 

Filip Koudela 
http://www.dukla-veslovani.cz

Vyhledat
Webarchiv


TOPlist

Excalibur Army

KVH ČSLA

Creative Commons License
veškeré texty i fotografie zde uveřejněné podléhají licenci Creative Commons BY-NC-ND

Klub vojenské historie ČESKOSLOVENSKÉ LIDOVÉ ARMÁDY
http://www.csla.cz - http://forum.csla.cz - http://kvh.csla.cz

 

ČSLA Zbraně Technika Výstroj Výzbroj Služba KVH Forum Spolubojovníci